Op dinsdag 12 november 2024 vindt de inhoudelijke behandeling plaats van de bodemprocedure over de gebrekkige stikstofaanpak van de Staat. Eiseres in deze procedure is Greenpeace Nederland. Zij vordert dat de Staat de stikstofuitstoot op onze meest kwetsbare natuur drastisch en snel naar beneden brengt, in lijn met zijn verplichtingen op grond van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen. Het zwaartepunt van de zaak ligt bij het verslechteringsverbod van artikel 6 lid 2 Habitatrichtlijn. De meest kwetsbare natuur is door vooraanstaande ecologen op een 'urgentielijst' geplaatst, onderverdeeld in een Rode en Oranje Lijst habitats en leefgebieden waarvoor de stikstofdepositiedaling het zeer urgent respectievelijk urgent is. Minst genomen vordert Greenpeace dat de Staat zijn eigen wettelijke stikstofdoelen voor 2025 en 2030 haalt.
Andy Palmen, directeur Greenpeace Nederland: “We zitten in de hoogste alarmfase voor de natuur in Nederland, we dreigen prachtige oude eikenbossen kwijt te raken en kwetsbare natuur zoals drassige veengebieden dreigen onherstelbaar beschadigd te worden. Ondanks de urgentie heeft het kabinet bijna alle plannen van het vorige kabinet van tafel geveegd en het geld dat gereserveerd was om boeren te helpen geschrapt. Ondertussen stapelen de problemen in de natuur én op het boerenerf zich op, maar de overheid staat erbij en kijkt ernaar. We kunnen daarom niet anders dan naar de rechter gaan om de natuur te redden.”
Meer informatie over de zaak kunt u lezen in het persbericht van Greenpeace d.d. 10 november 2024 (beschikbaar via deze link).
Datum: dinsdag 12 november 2024
Aanvang: 09:30 uur (CET)
Gerecht: rechtbank Den Haag
Adres: Prins Clauslaan 60 in Den Haag (2595 AJ)
De zitting is openbaar toegankelijk. Daarnaast zal de rechtbank ook een live stream openen zodat belangstellenden de zitting ook digitaal kunnen volgen. De link naar deze live stream vindt u >> HIER <<
Greenpeace wordt in deze procedure bijgestaan door advocaten Bondine Kloostra en Brechtje Vossenberg van Prakken d'Oliveira Human Rights Lawyers. De rechtbank Den Haag verklaarde Greenpeace bij tussenvonnis van 6 maart 2024 al ontvankelijk in deze procedure. De Stichting Stikstofclaim werd eind vorig jaar toegelaten als voegende partij aan de zijde van de Staat.
Zie tevens:
- Persbericht Greenpeace: ‘Greenpeace treft de Staat in de rechtbank om gebrekkige stikstofaanpak’ (10 november 2024)
- E. König, ‘Een nieuwe rechtszaak tegen het stikstofbeleid met potentieel grote gevolgen’ (NRC, 8 november 2024)
- Radio-interview, 'Stikstofrechtszaak Greenpeace gaat 12 november van start' (BNNVARA, 6 oktober 2024)
Eerdere berichten