Op 14, 16 en 17 oktober 2024 vindt ten overstaan van de WIM (Wet Internationale Misdrijven) Kamer van de rechtbank Den Haag de inhoudelijke behandeling plaats van de strafzaak tegen Hasna A. Het is de eerste strafzaak in Nederland waarin een verdachte op grond van (secundaire) universele rechtsmacht wordt vervolgd voor internationale misdrijven die tijdens het bewind van IS in het zogeheten ‘kalifaat’ tegen Jezidi’s zijn gepleegd.

De verdachte wordt verweten dat zij in 2015 naar Syrië afreisde om zich te vestigen in dat zogeheten ‘kalifaat’, en zich aan te sluiten bij IS hetgeen strafbaar is omdat IS wordt aangemerkt als terroristische organisatie. Haar wordt ook verweten dat ze haar minderjarig kind meenam naar Syrië en hem daardoor in een hulpeloze toestand bracht.  Daarnaast wordt de verdachte dus ook vervolgd voor internationale misdrijven: namelijk dat ze toen ze in 2015 en 2016 in dat ‘kalifaat’ woonde zelf twee Jezidi-vrouwen als (huishoud) slaven gebruikte.  Deze slavernij wordt haar ten laste gelegd als misdrijven tegen de menselijkheid. 

De twee Jezidi-vrouwen worden in deze strafzaak bijgestaan door advocaten Brechtje Vossenberg en Barbara van Straaten.  Op woensdag 16 oktober 2024 zal namens cliënten het spreekrecht worden uitgeoefend.

Datum: Maandag 14 oktober, woensdag 16 oktober en donderdag 17 oktober 2024
Tijdstip: Vanaf 09:30 uur
Adres: Justitieel Complex Schiphol (JCS), Duizendbladweg 100, 1171 VA Badhoevedorp

De zitting is openbaar toegankelijk.  Verder heeft de rechtbank een live verbinding opengesteld waarin ook simultaanvertolking in Kurmanji beschikbaar zal zijn. Voor meer informatie over de live verbinding kunt u contact opnemen met de Yazidi Legal Network (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Voor meer informatie en achtergronden zie:

Media:

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.