Op vrijdag 6 september 2024 behandelt de Hoge Raad de cassatie van de Staat tegen het arrest van het gerechtshof Den Haag van 12 februari 2024. Deze zitting is publiek toegankelijk en zal online te volgen zijn via een livestream in het Nederlands en Engels.

Op 12 februari 2024 heeft het gerechtshof Den Haag de organisaties Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum in het gelijk gesteld. Het hof heeft de Staat bevolen om iedere (feitelijke) uitvoer en doorvoer van F-35 onderdelen met eindbestemming Israël te (doen) staken. Naar het oordeel van het gerechtshof bestaat er een duidelijk risico dat Israël met de F-35 gevechtsvliegtuigen ernstige schendingen van het oorlogsrecht pleegt in de Gazastrook.

Datum: vrijdag 6 september 2024

Aanvang: 10:00 uur

Gerecht: Hoge Raad

Adres: Korte Voorhout 8 2511 EK Den Haag

De link naar de Livestream voor deze zitting vindt u >> HIER <<

De organisaties worden bijgestaan door advocaten Liesbeth Zegveld en Thomas van der Sommen van Prakken d'Oliveira Human Rights Lawyers, en in cassatie door de cassatieadvocaten Philip Fruytier en Hugo Boom van het kantoor BarentsKrans.

Parallel aan de cassatie procedure loopt een tweede kort geding omdat Oxfam Novib c.s. hebben geconstateerd dat het arrest van het gerechtshof niet juist wordt nageleefd door de Staat. Uit Nederland geleverde F-35 onderdelen kunnen nog altijd (via de VS) in Israël eindigen (zie hier voor meer informatie). In dit tweede kort geding heeft de rechtbank Den Haag de vordering om een dwangsom te verbinden aan het arrest van 12 februari 2024 afgewezen. Oxfam Novib c.s. zijn tegen dit vonnis in hoger beroep gegaan.


Eerdere berichten

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.