Op 5 maart 2020 heeft de heer Basim Razzo de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld voor de schade die hij heeft geleden als gevolg van een onrechtmatig Nederlands bombardement op hem, zijn familie en zijn huis.
In de nacht van 21 september 2015 hebben Nederlandse F-16’s het huis van Razzo en het naastgelegen huis van zijn broer gebombardeerd. De Staat heeft erkend dat hij verantwoordelijk is voor het bombardement en dat op basis van onjuiste inlichtingen het huis van Razzo is aangemerkt als doelwit.
Als gevolg van de luchtaanval zijn de vrouw en dochter van de heer Razzo op slag overleden alsmede zijn broer en neefje. Razzo zelf heeft zijn heup, schaambeen en linkervoet gebroken. Tevens zijn het familiehuis en de auto volledig verwoest. Bovendien kan Razzo niet terugkeren naar zijn oorspronkelijke woonplaats Mosul, omdat de Coalitie videobeelden van het bombardement op YouTube heeft verspreid waarin het duidelijk herkenbare huis van Razzo ten onrechte werd aangeduid als een 'ISIS-gebouw'. Hierdoor wordt Razzo tot de dag van vandaag in verband gebracht met ISIS, ook al heeft de Coalitie erkend dat er geen banden bestonden tussen Razzo en ISIS.
Uit gedeeltelijk openbaar gemaakt documenten kan worden opgemaakt welke inlichtingen ten grondslag lagen aan het aanmerken van Razzo’s huis als doelwit. Zo zou er 1 uur en 35 minuten aan drone surveillance hebben plaatsgevonden. Dit is voor militaire begrippen uitzonderlijk kort. Op de beelden, zo valt te lezen, waren vooral dingen niet te zien: er waren geen wapens, geen ISIS-strijders, geen ISIS-vlaggen. Uit andere inlichtingbronnen werd overigens een naast gelegen complex aangeduid als een ISIS-hoofdkwartier en niet het huis van Razzo.
Razzo houdt de Nederlandse Staat aansprakelijk voor zijn materiële en immateriële schade als gevolg van het bombardement en heeft de Staat verzocht binnen drie weken te reageren op zijn aansprakelijkstelling. Advocaat Liesbeth Zegveld staat Razzo bij in deze zaak.
Zie ook:
- K. Versteegh, 'Slachtoffer Nederlandse luchtaanval eist 2,3 miljoen dollar', NRC Next, 6 maart 2020
- O. van Joolen & S. Schoonhoven, 'Slachtoffer Nederlandse vergisbom claimt miljoenen smartengeld', De Telegraaf, 6 maart 2020
- Achtergrondreportage over Razzo: A. Khan & A. Gopal, 'The Uncounted', New York Times, 16 november 2017