De heer Ismail Ziada, een Nederlander van Palestijnse afkomst, is recentelijk een 'Gofundme'-campagne opgestart om geld in te zamelen ter financiering van de civiele procedure die hij in 2018 entameerde tegen de Commandat der Strijdkrachten (Benny Gantz) en de Luchtmachtcommandant (Amir Eshel) van de Israëli Defence Force (IDF). Hij houdt deze officieren verantwoordelijk voor de dood van zijn moeder, drie broers, schoonzus, een neefje van 12 en een vriend die op 20 juli 2014 in zijn familiehuis op de Gazastrip waren toen het gebouw werd platgebombardeerd als onderdeel van targeted attacks in het kader van Operation Protective Edge van Israël.
Ziada stelt dat het bombardement onrechtmatig was en een internationaal misdrijf oplevert. Hij voert de procedure in Nederland omdat hij als Palestijn feitelijk geen toegang heeft tot het recht in Israël, in dat geval biedt het Nederlands recht namelijk alhier een rechtsingang. Eind 2018 dienden de officieren, met steun van de Israëlische Staat, van antwoord; zij beroepen zich met name op immuniteit. In maart 2019 zal de rechtbank Den Haag voor het eerst inhoudelijk naar de zaak kijken; de verwachting is dat Gantz en Eshel (Israël) zo nodig zullen doorprocederen tot aan de Hoge Raad. Ziada financiert de procedure momenteel uit eigen zak, vrienden en supporters hebben daarom een online fondsenwervingscampagne opgestart.
Formeel ziet de procedure op de dood van zijn eigen familieleden, maar voor Ziada staat zijn zaak symbool voor alle Palestijnse slachtoffers: tijdens Operation Protective Edge werden meer dan 2.000 Palestijnen door de IDF gedood, het merendeel was burger en meer dan een kwart van de doden waren kinderen. Eventuele compensatie die als gevolg van deze zaak wordt ontvangen komt ten goede van een speciaal ingesteld fonds voor slachtoffers van Palestijnse oorlogsmisdaden in het algemeen, en kinderen in het bijzonder.
Ziada wordt in deze procedure bijgestaan door advocaten Liesbeth Zegveld en Lisa Komp.
Lees hier meer over de 'Gofundme'-campagne.
Update maart 2020: kijk hier de documentaire terug die Zembla maakte over deze zaak.
Eerdere berichten