Het noodbevel, op grond waarvan de Rotterdamse politie in 2016 zo’n 200 vreedzame demonstranten tegen Zwarte Piet oppakte, was niet geldig. Dit heeft de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Rotterdam eind vorig jaar geadviseerd aan burgemeester Aboutaleb. Deze week heeft Aboutaleb dat advies overgenomen en de bezwaren van demonstranten gegrond verklaard.
Op 12 november 2016 werd de groep demonstranten die op weg was naar de nationale intocht van Sinterklaas te Maassluis in Rotterdam door de politie tegengehouden en gearresteerd op grond van de overtreding van een noodbevel van burgemeester Aboutaleb. Van een demonstratie in Maassluis is het niet meer gekomen.
Dat noodbevel was niet geldig, zo moet Aboutaleb nu toegeven op basis van het rapport van zijn adviescommissie. Dat rapport is uitgebracht omdat Jerry Afriyie en Mitchell Esajas bezwaar hadden aangetekend tegen het noodbevel. Die bezwaren zijn nu gegrond verklaard. Volgens de commissie heeft de burgemeester, ondanks dat hij daar herhaaldelijk toe in staat is gesteld, niet kunnen aantonen dat hij het noodbevel op 12 november aan de demonstranten heeft bekendgemaakt. Bekendmaking is een voorwaarde voor het inwerkingtreden van een besluit. Opvallend daarbij is dat de burgemeester op basis van een proces-verbaal van de politie had gesteld dat het noodbevel aan Jerry Afriyie was uitgereikt. Op basis van door de demonstranten gemaakte videobeelden oordeelt de commissie daarover nu anders.
De gegrondverklaring van de bezwaren bevestigt dat de arrestaties vanwege overtreding van het noodbevel zonder grondslag waren. Begin januari had het Openbaar Ministerie al aangegeven dat de meerderheid van de arrestanten ten onrechte als verdachte was aangemerkt. Aangenomen mag worden dat die conclusie nu alsnog voor alle arrestanten wordt getrokken.
Advocaat Wil Eikelboom staat Afriyie en Esajas bij in deze procedure. Volgens hem is de gegrondverklaring van de bezwaren “niet meer dan een pleister op de wonde”. Eikelboom:
“Bestuurlijke zorgvuldigheid en grondrechtenbescherming staan kennelijk op het tweede plan wanneer het over Zwarte Piet gaat. Terwijl Aboutaleb Sinterklaas welkom heette werden elders in zijn stad op zijn bevel vreedzame demonstranten door de politie afgevoerd. De burgemeester moet nu toegeven dat dit onterecht was, maar het leed is al geschied.”
Er is bovendien een onmiskenbaar patroon van het door lokale bestuurders verhinderen van vreedzame demonstraties tegen Zwarte Piet, aldus Eikelboom. “We zagen dat al in Gouda, in Rotterdam en dit jaar nog in Dokkum, waar de burgemeester ook een noodbevel afkondigde”. Tegen het verbieden van de demonstratie in Dokkum lopen overigens diverse bezwaarprocedures.
Het advies van de bezwaarschriftencommissie kunt u hier raadplegen.