Op 24 november 2021 heeft de rechtbank Den Haag de vordering van de illegaal geadopteerde Patrick Noordoven tegen de Staat der Nederlanden in belangrijke mate toegewezen. Het oordeel van de rechtbank is hier te vinden.
Patrick Noordoven is in 1980 illegaal geadopteerd uit Brazilië. Zijn afstamming werd daarbij verduisterd, door hem op te geven als het biologische kind van het Nederlandse stel dat hem illegaal adopteerde. Kort na zijn illegale adoptie heeft de politie onderzoek gedaan en daarbij geconcludeerd dat Patrick Noordoven en 41 andere kinderen illegaal geadopteerd waren. Toch heeft de Staat na het onderzoek geen maatregelen genomen om Patrick Noordoven in staat te stellen zijn afstamming en de omstandigheden van zijn illegale adoptie te kennen. Daarmee heeft de Staat in strijd gehandeld met het recht op identiteit en afstammingskennis van Patrick Noordoven, zo oordeelde de rechtbank.
Als gevolg daarvan heeft Patrick Noordoven 20 jaar van zijn leven moeten wijden aan het zoeken van zijn biologische ouders. Daarnaast heeft hij jarenlang onderzoek verricht om op te helderen hoe zijn illegale adoptie heeft plaatsgevonden en welke rol de Nederlandse Staat daarbij heeft gespeeld. De rechtbank heeft dan ook geoordeeld dat de Staat aansprakelijk is voor de schade die Patrick Noordoven hierdoor heeft geleden.
De vordering dat de Staat (ook) aansprakelijk is voor het feit dat de illegale adoptie van Patrick Noordoven tot stand werd gebracht met behulp van een Nederlandse diplomaat, dan wel werd gefaciliteerd door de Nederlandse vertegenwoordigingen in Brazilië heeft de rechtbank afgewezen.
Patrick Noordoven werd in deze procedure bijgestaan door Lisa-Marie Komp.
Voor eerdere berichten over de zaak van Patrick Noordoven, zie bijvoorbeeld:
- Illegaal geadopteerde heeft recht op alle informatie over zijn/haar adoptie, 23 november 2018
- NRC, ‘Terug in Nederland deden mijn ouders aangifte van mij, hun zogenaamd biologische kind’, 6 december 2018
- Het Onderzoeksbureau, Patrick werd illegaal geadopteerd: ‘Je mist ownership van je identiteit’, 30 oktober 2021